Els Fons Especials que tot seguit es descriuen són tres col.leccions dipositades a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries (AMCE): Fons de la Cambra Agrària, Fons Bosch i Aymerich i Fons Família Mayor.

Aquests fons documentals han estat recollits en el Catàleg del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya, en el Catalogo del Patrimonio Bibliografico Español i en el Catàleg del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Fons Bosch Aymerich

El Fons Josep M. Bosch i Aymerich
Arran d’unes obres de millora a la casa pairal, propietat de Josep M. Bosch, es tingué coneixement de l’existència d’una gran quantitat de documents en una de les dependències de l’immoble. Fou aleshores quan el propietari donà consentiment per a ingressar el fons a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries l'any 1992.

Aquest fons, per una banda, consta d’una part de documentació patrimonial (cartes, capítols matrimonials...),que abarca un període cronològic molt ampli, segles XVII-XX; i per un altre costat, disposava d’una biblioteca familiar d’aproximadament uns 100 documents, en estats de conservació diversa. Precisament són aquests llibres d’antiquari els que s’han integrat en el catàleg del patrimoni bibliogràfic de Catalunya.
    
El llinatge familar
Està integrat per les branques Pell, Borrell, Duran i Puig, de Cadaqués i pels Delhom i Gibert, establerts a Castelló d'Empúries des de principis del segle XIX. L’entroncament de la branca Gibert amb la Delhom es va produir el 1861, arran del matrimoni Miquel Gibert i Josefa Delhom. Però els cognoms s’acaben perdent, donat que el matrimoni Gibert-Delhom va tenir quatre filles. Actualment els descendents són els Bosch i Americh.

Per saber-ne més
Marisa Roig i Simon. “Inventari d’un arxiu patrimonial: els Delhom-Gibert de Castelló d’Empúries”. Annals de l’ Institut d'Estudis Empordanesos. (1996), núm. 29, p. 343-352.

Marisa Roig i Simon. “L’Arxiu patrimonial Bosch Aymerich de Castelló d’Empúries de Castelló d’Empúries”. Villa Castilionis Impuriarum : revista cultural de Castelló d'Empúries. (1996), núm. 2, p. 61-66